Hojivé účinky esenciálnych olejov sú známe už stovky rokov. Aj moderná kozmetika využíva ich účinky. Kvalitné esenciálne oleje však dokážu oveľa viac ako len dodať kozmetickým výrobkom dobrú vôňu. Podporujú starostlivosť o pokožku a ich účinky majú vplyv aj na telo, myseľ a ducha. Ak sú použité esenciálne oleje vo výrobkoch zameraných na starostlivoť o nohy, pomáhajú zacieliť na individuálny stav zákazníka. Esenciálne oleje sú aromatické látky, ktoré sú obsiahnuté v rastlinách – ich kvetoch, listoch, stonkách, semienkach, koreňoch alebo šupkách. Sú vo forme malých olejových kvapiek. Aromatické látky vznikajú ako organické metabolické produkty v rastlinách, tak počas fotosyntézy počas dňa ale aj v noci. Oleje sa rýchlo odparujú a rozptylujú vo vzduchu. Rastlinám poskytujú esenciálne oleje ochranu pred baktériami, plesňovými infekciami ale aj proti hmyzu a iným predátorom. Na druhej strane môžu svojou vôňou hmyz priťahovať.

Rôznorodosť účinkov

Mechanizmus pôsobenia esenciálnych olejov je komplexný. Pôsobí tak cez čuchové orgány ako aj cez pokožku. Aromatický kúpeľ pre nohy s výťažkami z kosodreviny, levandule, rozmarínu alebo tymiánu je príjemný a relaxačný tak ako aj masáž s pomocou masážnej emulzie, ktorá obsahuje výťažky z oleja mäty piepornej, eukalyptu alebo citrónu. Účinok esenciálnych olejov je holistický – tzn., že esenciálne oleje ovplyvňujú veľa funkcií tela a okrem toho aj psychické procesy. 

Esenciálne oleje majú pozitívny vplyv na emocionálny stav, dôležité telesné funkcie a hormonálnu sústavu ako aj imunitný systém sú často využívané v kozmetickom priemysle. 

V prípravkoch na nohy sa esenciálne oleje rozpúšťajú v základnom oleji. Dobrými príkladmi sú napr. avokádový olej, olej z rešetliaku a jojobový olej. Krémový základ prenáša esenciálne oleje do pokožky, ktorá je prepojená s mozgom. Esenciálne oleje potom uvoľňujú špecifické neuronosiče, ktoré prenášajú stimuly do limbického systému a pozitívne ovplyvňujú tak fyzický ako aj duševný stav človeka.

Pokožka je zrkadlom nášho fyzického a psychického stavu. Duševná nepohoda alebo ochorenie sú veľmi často na pokožke viditeľné. Pokožka je zrkadlom nášho duševného stavu – začervenie môže ukazovať hnev ale aj neistotu, zblednutie zase ukazuje strach, vrásky sú ukazovateľom znepokojenia. Dermatóza je vo veľa prípadoch odrazom duševnej nerovnováhy.

Esenciálne oleje majú aj priamy kozmetický účinok. Prispievajú k ochrane a starostlivosti o pokožku. Olej z kosodreviny, levandule, rozmarínu ale aj tymiánový olej majú vysoký podiel monoterpénov. Látky z tejto skupiny prísad sú antivirové, antibakteriálne a antimykotické. Výrobky s obsahom týchto látoch z esenciálnych olejov majú dezodoračný účinok, aktívne chránia proti plesniam a eliminujú mikroorganizmy rozkladajúce pot. Preto ponúkajú esenciálne oleje aj pridanú hodnotu v ochrane nôh. Iné zložky ako napr. seskviterpény dodávajú esenciálnym olejom hojivé, protizápalové a ukľudňujúce vlastnosti. Obsahuje ich napríklad kvet harmančeka, arniky a kopretiny obyčajnej. Bisabolol, esenciálny olej z harmančeka, sa používa na ukľudnenie podráždenej, citlivej a začervenanej pokožky. Farnesol je zase príkladom esenciálne oleja, korý sa nachádza aj v lupeňoch ruží. Je to seskviterpén alkohol, ktorý má bakteriostatické vlastnosti, ktoré bojujú proti mikroorganizmom rozkladajúcim pot. V závislosti na ročnom období sú obľubené prípravky, ktoré majú chladivé, osviežujúce účinky. Gáfor a mentol sú zástupcami skupiny esenciálnych olejov, ktoré osviežujú pokožku nôh. Mentol ako hlavná zložka oleja z mäty piepornej stimuluje receptory chladu v pokožke, zatiaľ čo gáfor aktivuje krvný obeh a metabolizmus. Tento sa získava z listov dreva gáfrovníka, stromu vysokého až 25 metrov, ktorý je rozšírený hlavne v Japonsku, Číne a Indii.

Uvedené niektoré príklady ukazujú, že esenciálne oleje môžu zosilovať kozmetický účinok a prispieť k špecifickým požiadavkám zákazníkov v oblasti starostlivosti o nohy. Nevyhnutným predpokladom je aj vysoká kvalita esenciálnych olejov, ktoré sa vo výrobe kozmetických prípravkov zameraných na ošetrenie nôh používajú. Vysoká kvalita vždy znamená prínos pre zákazníkov, ktorí vyžadujú prípravky na ktoré sa môžu spolahnúť.