Masáž po každom ošetrení chodidiel je niečo, čo chodidlá vašich klientov určite poteší. Okrem toho existuje celý rad špeciálnych masáží na rôzne problémy.

Masáž (z arabského mass, čo značí dotýkanie alebo prehmatávanie a gréckeho massein, čo znamená hniesť) je technika, pri ktorej organizmus na podklade cieleného podráždenia svalov a spojív špecificky reaguje stimuláciou vlastných liečivých síl. Preto majú masáže okrem uvoľnenia aj liečivú funkciu. Dotyky podporia vyplavovanie hormónu oxytocín, čo má za následok zmiernenie stresu, strachu či pocitov bolesti. Neskôr sa začnú do krvného riečiska vyplavovať endorfíny – hormóny šťastia s analgetickým efektom a človek pocíti úžasné uvoľnenie. Pozrime sa bližšie na niekoľko efektívnych masážnych techník.

Hmaty, ktoré poskytnú uvoľnenie

Klasické masírovanie rozprúdi krvný obeh. Masáž môže slúžiť tiež na preverenie stavu tkanív a muskulatúry. Súčasne však platí, že masírovanie má jednak tonizačný efekt, ktorý vyvolá v svaloch napätie a zlepší tonus, ale j opačný – detonizačný, teda uvoľňujúci. Lokálnou zmenou svalového napätia dochádza k relaxácii svalov, uvoľňujú sa stuhnuté kĺby a utišuje sa bolesť, nastúpi celkový pocit uvoľnenia a dobrej pohody

Hnietenie sa dá opísať tiež ako „lisovanie“ muskulatúry – v dôsledku takýchto hmatov totiž dochádza k naštartovaniu látkovej výmeny a rýchlemu odsunu odpadových látok z tkanív.


Efekt masáže je podmienený nielen typmi hmatov, ale aj ich postupnosťou, rýchlosťou a silou. Masírovanie zvyšuje cirkuláciu krvi a lymfy, takže okysličená krv sa rýchlejšie dostane do malých krvných vlásočníc. Organizmus sa lepšie prekrví, čo podporí látkovú výmenu a tkanivá dostanú riadnu dávku výživných látok. Priamy mechanický efekt rytmického stláčania a kombinácií hmatov dramaticky rozprúdi krv v unavených a oslabených tkanivách. Teplo, ktoré vzniká trením, rozširuje kapiláry a ešte viac zvýrazní prekrvenie tkanív. K ďalšiemu zvýšeniu prekrvenia dochádza reflexne dráždením receptorov dostredivých nervov.

Účinok masáže

• Masáž revitalizuje telo.
• Uvoľňuje svaly a dokáže zmierniť bolesť.
• Posilňuje imunitný systém.
• Uvoľňuje duševné napätie, takže sa dokážeme lepšie koncentrovať.
• Zintenzívňuje vnímanie.
• Vyvoláva pcity spokojnosti.

Príprava a vybavenie

Aby si vaši klienti mohli masáž skutočne vychutnať, mali by ste sa na to dobre pripraviť a mať k dispozícii vybavenie, ktoré im chvíľku relaxu spríjemní – vankúš pod hlavu, opierku pod kolená a ľahkú prikrývku. Myslite na to, že masážny produkt, ktorý sa chystáte použiť, by ste mali vybrať s ohľadom na potreby konkrétneho klienta. Nikdy nezačnite klienta masírovať studenými rukami a ani nepoužívajte studené masážne produkty. Existuje viacero masážnych techník, vďaka ktorým môžete vašim klientom poskytnúť úžasné uvoľnenie.

Dovolené je všetko, čo nie je kontraindikované, ako napríklad zápaly či kŕčové žily. Masáž by v žiadnom prípade nemala viesť k následnej bolesti, avšak pocity tlaku sú normálne. Ak by bola masáž bolestivá, namiesto uvoľnenia by sa svaly naopak napli. Často sa stáva, že počas masírovania klienti zaspia. To znamená, že sa vám podarilo dostať ich do stavu totálneho uvoľnenia – telo a duša sa zrelaxovali.

Aké účinky má masáž

Okamžitý účinok sa prejaví ľahkým začervenaním, pocitom tepla a rozprúdením krvného obehu. Niektorí klienti vyhľadávajú práve okamžitý účinok, podobne ako im záleží na rýchlom účinku ošetrujúcich prípravkov, ktoré by mali zabrať v čo najkratšom čase.

Neskorší účinok sa prejaví v podobe lepšieho tonusu kože, čo je viditeľné aj niekoľko hodín po procedúre.

Reflexné účinky. Stimulácia dotykmi a tlakom vyvolá prenos nervových vzruchov nervovými dráhami, čo má vplyv aj na ostatné orgánové systémy tela.

Psychologické účinky. Masáž ovplyvňuje sympatický aj parasympatický systém v rovnakej miere. V dôsledku toho sa môže stať, že niekto bude po masáži pociťovať príjemnú únavu a túžiť po spánku, iný zasa naopak povzbudenie a bude sa mu žiadať viac aktivity.

Ako dosiahnuť uvoľnenie

Ľahké uvoľňujúce masáže pôsobia ako „výdych pre dušu“. Ich sila tkvie v uvoľnení a upokojení, v odreagovaní sa od bežných denných povinností. Schopnosť uvoľniť sa zlepšuje nielen telesné, ale aj duševné zdravie. Cítime sa zdravší, spokojnejší, menej vyčerpaní. Uvoľniť sa znamená oslobodiť sa od telesného aj duševného vypätia. Nie je práve toto základnou potrebou dneška? Aj vďaka fyzickému a psychickému uvoľneniu sa môžeme stať produktívnejší a kreatívnejší, namiesto toho, aby sme sa vyčerpali bojom s problémami, ktoré nás „tlačia“ v bežnom živote.

Praktické vedomosti

Masážny servis
Prehodnoťte portfólio úkonov, ktoré chcete klientom ponúkať. Nasledujúce vaši klienti isto ocenia:
• Kúpeľ nôh sa môže stať súčasťou prípravy pred masážou.
• Príjemná vôňa v salóne.
• Vankúš alebo opierka pod kolená sa tiež pripíšu k dobru.
• Príjemná hudba.
• Uteráčik k dispozícii.
• Teplý nápoj (čaj alebo káva) v chladných mesiacoch roka a ovocné osvieženie v lete.
• Priestor pre krátky odpočinok.
• Čas na úvodný aj záverečný rozhovor.
• Masážne prípravky.

V závislosti od masážnej techniky možno použiť buď olej alebo špeciálny masážny krém, čo masírovanie uľahčí.

Dôležité: Pri masáži začínajte vždy s pravou nohou, vzdialenejšou od srdca.

Zotrvajte v dotyku: Stáva sa, že pre krátkosť času treba masáž veľmi rýchlo ukončiť. Alebo po skončení masáže jednej nohy sa rýchlo otočíte k druhej. Rovnako pre vašich klientov, ako aj pre vás môže byť dobré zotrvať ešte chvíľu v dotyku. Preto sa po masáži odporúča zobrať obe nohy zákazníka do rúk a chvíľu ich podržať. Vytrhnúť klienta z pocitu spokojnosti nie je nič príjemné.