Hoci je potenie prirodzený spôsob termoregulácie ľudského tela, a navyše sa ním odstraňujú aj niektoré produkty látkovej premeny, nadmerné potenie môže byť veľmi obťažujúce. Stačí si predstaviť mokré „mapy“ na košeli či zapáchajúce chodidlá. Podobným problémom netrpia len muži, ale týka sa bez rozdielu oboch pohlaví.

Potenie je nielen fyziologický, ale aj pre život nevyhnutný dej, ktorým si telo reguluje teplotu a chráni sa tak pred prehriatím. V závislosti od klimatických podmienok a intenzity telesnej aktivity vyprodukujú približne dva až tri milióny potných žliaz ľudského tela od necelého litra až po nepredstaviteľných desať litrov potu denne. Druhý údaj je samozrejme extrémny, bežná produkcia potu sa pohybuje v rozmedzí pol litra až jeden a pol litra potu za deň. Pritom najviac potných žliaz máme na chodidlách a dlaniach. Vlhkosť sa cez póry v pokožke dostáva na povrch tela, a tak ho ochladzuje. Potiť sa je teda prirodzené, avšak ak obrazne povedané, prepotí človek denne niekoľko košieľ, v takom prípade hovoria lekári už o nadmernom potení a stav označujú odborným termínom hiperhidróza.

Pot sa podieľa aj na zložení ochrannej vrstvy pokožky celého tela. Mení pH pokožky, takže sa ochranná bariéra stáva jemne kyslou, čo má svoje opodstatnenie – preberá funkciu akéhosi ochrancu pokožky pred baktériami a plesňami. Pot pozostáva z 99 percent z vody, ostatné predstavujú substancie ako napríklad vápnik, sodík, aminokyseliny, kyselina mliečna, horčík, ktoré sa starajú o hydratáciu pokožky. Samotný pot je bez farby a zápachu, zapáchať začne až potom, čo príde do kontaktu s látkami, ktoré sa na pokožke nachádzajú.

Najviac potných žliaz máme na chodidlách a dlaniach.

Nadmerné potenie

V prípade hiperhidrózy, kedy skutočne ide o chronické ochorenie, k nadmernému poteniu dochádza na dlaniach, chodidlách či v podpazuší. Vo väčšine prípadov je príčina neznáma. Ak sa človek nadmerne potí na celom tele, dôvod treba hľadať v iných, základných ochoreniach, ako sú napríklad neurologické, metabolické či infekčné ochorenia, choroby obličiek, srdcovocievneho, endokrinného či tráviaceho systému a na rad by mala prísť návšteva lekára.

Strach a stres

Asi dve percentá európskej populácie sa denne stretávajú s problémom tzv. primárnej hiperhidrózy, kedy ich telo reaguje nadmernou tvorbou potu na akékoľvek, aj mierne psychické napätie, predovšetkým na dlaniach a chodidlách, prípadne v podpazuší. Spúšťačom „záplavy“ sa tak stávajú emocionálne podnety ako strach, bolesť či stres, tréma, ale aj napríklad veľká radosť. V takom prípade, keďže za potenie zodpovedá vegetatívny nervový systém, akoby nervové vlákna tohto systému reagovali nadmieru aktívne. Hoci sa nadmerné potenie týka rovnako mužov aj žien, predsa len v oboch prípadoch sú zaň zodpovedné rôzne príčiny. Nadmernou produkciou potu trpí veľa žien predovšetkým v období menopauzy. Príčinu treba hľadať vo vyhasínajúcej funkcii ženských pohlavných hormónov estrogénov. Podobne, aj mužom môže znížená produkcia testosterónu vyvolávať tento nepríjemný problém. No že sa muži potia viac ako ženy, je spôsobené tým, že majú vyšší počet potných žliaz.

Odkiaľ sa berie zápach?

Na jeho vzniku sa významne podieľa náš spôsob života. Nosenie priveľmi tesnej, prípadne syntetickej obuvi či ponožiek a pančúch zo syntetických vlákien, prílišná námaha napríklad pri športe, ale aj to, že obuv pravidelne nestriedame. V takýchto podmienkach sa v styku s pokožkou pot – pôvodne bez farby a zápachu –, pôsobením baktérií, mastných kyselín a amoniaku mení a produkty rozkladu všetkých týchto substancií spôsobujú obťažujúci zápach. V nepriedušných topánkach či ponožkách sa baktériám výborne darí. Navyše platí, že čím viac sa noha v topánke potí, tým lepšie podmienky vytvára pre ďalšiu produkciu a množenie baktérií.

Plesne a spol.

Potenie a nepríjemné pocity s ním spojené predstavujú len časť problému. Samostatnú kapitolu tvoria rozvíjajúce sa plesňové ochorenia kože či nechtov. Koža chodidla v neprestajnom potnom kúpeli môže byť napuchnutá a súčasne krehká a popraskaná, tvoria sa na nej otlaky a mozole. Ochranná bariéra kože je narušená, a trhlinky na nej sú ideálnou vstupnou bránou pre infekciu baktériami a plesňami. Medzi prstami na nohách, najmä ak koža mokvá, môže dôjsť ku kvasinkovej infekcii. Na spodnej časti chodidla môžu zasa plesne vytvárať hrubé nánosy a postihnuté bývajú aj nechty. V takom prípade možno klientom odporučiť presne zacielené prípravky určené na konkrétny problém. Dobrú službu urobia aj spreje na dezinfekciu topánok s antimykotickým účinkom. Antimikrobiálne látky v dezinfekčných prípravkoch navyše zabránia tomu, aby sa pot rozkladal, a tak potlačia nepríjemný zápach. Dobré tiež je topánky dezinfikovať napríklad alkoholom či ajatínom alebo produktmi s obsahom hliníkových solí, ktoré dokážu nadmernú produkciu potu potlačiť. Topánky treba tiež striedať, niekedy aj viac ráz denne, a po každom nosení ich nechať vyvetrať.