Zdravé, elastické a lesklé nechty nie len, že ochraňujú pred napadnutím mykózami ale priťahujú aj pohľad. Ich funkcia však nie je iba vizuálna ale nechty nám vo veľkej miere pomáhajú v každodennom živote a to hlavne pri chytaní a dotýkaní sa predmetov. Samozrejme, že nechty na rukách ale aj nohách sú prvé, ktoré môžu prezradiť náš zdravotný stav. Preto nesmieme ani v pedikúre nechty pri ošetrovaní obchádzať ale práve naopak mali by sme im venovať starostlivosť tak ako aj ostatným častiam chodidla.

Tak ako nechty na rukách aj nechty na nohách sú veľmi citlivé. Pod veľkým tlakom, napríklad pri veľmi tesnej obuvi trpia, začnú sa štiepiť, lámať, tlačiť na nechotvý val a v najhoršom prípade môžu začať zarastať. Vzhľad a štruktúru nechtov ovplyvňuje nedostatočné prekrvovanie končatín, nedostatok vitamínov a iné traumy. Následne môžu byť nechtové platničky napadnuté a ničené mykózami. 

Zdravé, elastické a lesklé nechty nie len, že ochraňujú pred napadnutím mykózami ale priťahujú aj pohľad.

Vplyvy, ktoré ovplyvňujú zdravý rast a vzhľad nechtov môžeme rozdeliť približne do štyroch skupín:

1. Vonkajšie vplyvy: poškodenie nechtového koreňa, ako napríklad pri narazení alebo zakopnutí, ale aj v prípade nosenia veľmi krátkej obuvy, spôsobujú traumu nechtovému koreňu. Výsledkom sú potom nechty, ktoré sú posiete bielymi bodkami, pri zakopnutí môže pod nechtom vzniknúť krvná zrazenina, ktorá môže viesť k tomu, že necht odpadne. Pridlhé nechty na prstoch na nohách môžu spôsobiť deformitu nechtu do tvaru pazúra, pretože narážajú na stenu topánky.

2. Nebezpečné látky: čistiace prostriedky, riedidlá, odlakovače neustále útočia na necht. Chemické látky v nich obsiahnuté odstraňujú tuky a tým spôsobujú jeho štiepenie.

3. Kožné ochorenia: mnohým pacientom trpiacim psoriázou spôsobuje choroba bodkovanie nechtov. Neurodermia môže zase vytvárať hlboké ryhy na nechtoch. Samozrejme, že najčastejším ochorením nechtu je mykóza, ktorá sa prejavuje viacerými spôsobmi: zmenou farby nechtu do žlta a hneda, zmenou tvaru nechtu a jeho zhrubnutím.

4. Ochorenia a nedostatok živín: diabetes mellitus (cukrovka) spôsobuje hlavne zmenu tvaru nechtov na prstoch na nohách. Na nechtoch sa však môžu prejaviť aj chodoby pľúc, srdca, pečene alebo aj čriev. Ryhy, štiepavé nechty zase ukazujú na nedostatok vitamínov a minerálov v tele. Na ochranu a liečenie nechtov je známych niekoľko ochranných látok. Tieto nechty vyživujú, dodávajú im hodvábny vzhľad, robia ich pružnými a zabraňujú napadnutiu mykózami, zároveň aj ochraňujú pokožku pri nechtoch a bránia vzniku záderov a zápalom. Vysokokvalitné látky na ochranu a ošetrovanie nechtov rúk a nôh:

• olej z pšeničných klíčkov – obsahuje vysoké percento vitamínu E. Ochraňuje bunkovú štruktúru nechtu pred starnutím. Zároveň olej dodáva keratínu potrebné tuky, tak aby boli nechty dostatočne pružné.

• jojobový olej – taktiež zlepšuje pružnosť nechtov, dodáva keratínu potrebné tuky. Pravidelným používaním nechty dostanú lesklý vzhľad, neštiepia a nelámu sa.

• pantenol – je účinná látka súboru vitamínu B. Pôsobí regeneračne, podporuje tvorbu a rast nových nechtových buniek a stará sa o hladký a homogénny tvar nechtov. Jeho používanie sa doporučuje hlavne pri problémoch s lámavými, štiepavými nechtami ale aj pri tvorbe záderov na pokožke.

• bisabolol – je výťažok z kamilkového oleja. Je veľmi vhodný pri zápaloch nechtových valov, pokožke nechtov ale aj pri bolestiach pri zarastených nechtoch. Podporuje liečivý proces. • klotrimazol – najosvedšenejšia a účinná látka pri napadnutiach mykózami. Jeho široké antimykotické pôsobenie spoľahlivo eliminuje vláknité huby, kvasinky ale aj plesne, čo sú najhlavnejší zástupcovia kožných mykóz.